torsdag 24 maj 2012

Älskade frukost

När vi är i sommarhuset så bakar vi frukostfrallorna med övernatten-deg. Långtidsjäst gefühl-bak utan egentligt recept.
Jag brukar ta en halv jäst och röra ut det med vad jag gissar är ca 3 dl vatten från vattenkranen. Sedan rör jag i olika sorters mjöl lite i taget. Vetemjöl, graham (ett måste!), rågsikt, havregryn (ett måste det också!). Innan det blir till en deg tillsätter jag salt (kanske 1 msk), lite sirap eller honung (bara lite..), och olivolja (2-3 msk skulle jag tro). Om jag har yogurt så får det också komma med en skvätt. Och ibland kryddar jag med pomerans eller vad jag nu har. I just dessa bollarna hade jag lite keso i också - det blev jättebra. Man kan också ha i russin, vetegroddar, havrekli, musli, nötter, ... you get it.

Detta knådas ordentligt till en seg och smidig deg..tillsätter mjöl till det liksom är lagom. Det är ok om den är lite kladdig eftersom graham och havre tenderar till att suga en del. Och så formar jag degen till en rund boll och lägger en fuktig handduk över och låter det stå i kylen över natten.

Ibland får degbunken stå framme en timma på morgonen innan jag bakar ut. Eller så bakar jag ut till 8-10 frallor och låter dom efterjäsa en stund. Eller om det skall gå lite fort så struntar jag i efterjäsning helt och hållet och det blir också bra ;) In i ugnen på 250 grader tills dom verkar färdiga (beroende på hur stora frallor som bakats ut givetvis)..ca 15 minuter. Dom blir bastanta och lite tunga liksom.

Äter dom varma med sylt och ost. Och stora mängder svart mörkrostat kaffe såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar